Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "O ocazie de a ridica…

„O ocazie de a ridica vocea împotriva torturii”

Declarația Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton, în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Internaționale a Organizației Națiunilor Unite pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, 26 iunie 2012

„Astăzi aș dori să reafirm angajamentul UE cu privire la prevenirea și eradicarea torturii și ale altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante și cu privire la reabilitarea deplină a victimelor torturii în toate părțile lumii. Această zi reprezintă o ocazie de a ridica vocea împotriva încălcării grave a drepturilor omului și a demnității umane. Tortura nu este numai o tragedie pentru victime, ci este și degradantă și îi prejudiciază pe cei ce o făptuiesc și societățile care tolerează astfel de încălcări. Interdicția absolută a torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante este consacrată în mod irevocabil în legislația internațională. Nicio cultură a impunității nu este acceptabilă.

Reamintind Rezoluția 66/150 adoptată de Adunarea generală a ONU la 19 decembrie 2011, UE își reiterează condamnarea principială a tuturor formelor de tortură și de alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, inclusiv prin intimidare, care sunt și rămân interzise absolut în orice moment și în orice loc și, prin urmare, nu pot fi niciodată justificate. UE solicită tuturor statelor să pună integral în aplicare interdicția absolută și inderogabilă a torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

UE îndeamnă toate țările care nu au făcut încă acest lucru să devină părți la convenție în mod prioritar și solicită statelor părți să ia în considerare încă de pe acum semnarea și ratificarea protocolului opțional la convenție. UE salută ratificarea recentă a OPCAT de către Filipine, Mauritania, Venezuela, Capul Verde, Tunisia, Turcia și Panama. UE solicită de asemenea tuturor statelor să instituie sau să mențină mecanisme independente și eficace de monitorizare a locurilor de detenție, cu scopul de a preveni actele de tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

UE solicită tuturor statelor să adopte o abordare care ține seama de egalitatea de gen în lupta împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, acordând o atenție deosebită violenței bazate pe considerente de gen.

Uniunea Europeană salută și susține lucrările întreprinse de ONU, de Consiliul Europei și de OSCE în lupta împotriva torturii. Cooperarea statelor cu mecanismele internaționale, cum ar fi Raportorul special al ONU, Fondul voluntar al Națiunilor Unite pentru victimele torturii și Comitetul contra torturii, este esențială pentru a face ca sistemul nostru internațional de protecție și promovare a drepturilor omului să fie eficace.

Prin finanțarea la nivel național și la nivelul UE, oferim sprijin substanțial organizațiilor care furnizează asistență medicală, socială, juridică și de alt tip pentru numeroși bărbați, femei și copii care sunt victimele torturii, cu scopul de a le reda sănătatea și demnitatea ca ființe umane. La începutul acestei luni, la 1 iunie, UE a lansat o nouă cerere de propuneri intitulată «Combaterea impunității», care este dedicată susținerii acțiunilor societății civile împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante. Valoarea totală a cererii de proiecte vizând combaterea torturii se ridică la 16,215 milioane EUR.

UE profită de această ocazie pentru a saluta eforturile persistente depuse de numeroase ONG-uri și persoane care acționează neobosit pentru prevenirea torturii și ușurarea suferinței victimelor, precum și pentru mobilizarea opiniei publice cu privire la această dată importantă din calendarul ONU.

Trebuie să facem front comun pentru o lume în care să nu mai existe tortură.”

Croația*, țară aderentă, Turcia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei*, Muntenegru*, Islanda+ și Serbia*, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European, precum și Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia se aliniază prezentei declarații.

Sursa: Delegatia UE in Moldova